Oppskrift: Kalkun – Oppskrift fra Hellstrøm

Kalkun – Oppskrift fra Hellstrøm

Kalkun forbindes som oftes med nyttårsaften, og mange kaller det også for nyttårskalkun. Her får du oppskriften fra Hellstrøm hvordan han tilbereder sin kalkun. (Se video i bunn)

Hvordan lage Kalkun – Oppskrift fra Hellstrøm:

Beregning av mengde kalkun

Det er vanlig å beregne 500 gram rå kalkun per person. Skal du mette 10 personer, trenger du altså en kalkun på 5 kg.

Tining av kalkun

Har du mulighet til det, så bør kalkunen tines sakte, i kjøleskap. Dette tar rundt 2 til 3 døgn.

Forberedelser

Ta kalkunen ut fra kjøleskapet 2-3 timer før den skal stekes, slik at den får rom-temperert seg.

  1. Hvis det følger med en pose med innmat så kan den brukes til kraft.
  2. Tørk kalkunen med papir både utvendig og innvendig.
  3. Ha aluminiumsfolie på en langpanne, og pensle den med smeltet smør.

Tilbereding av kalkun ala Hellstrøm

Hellstrøm mener at 9 av 10 nordmenn spiser tørr kalkun på nyttårsaften. Grunnen til dette er at de aller fleste steker kalkunen hel i ovnen. Her er oppskriften på hvordan du skal få en saftig kalkun. Se også videoen i bunn hvor Hellstrøm selv går gjennom prosessen steg for steg.

  1. Skjær av lårene, og del dem i to ved leddet.
  2. Skjer av ryggbenet, og del dette i passende stykker. Behold brystene på “skjelettet” slik at kalkunen kan stå.
  3. Stek hals, krås, lårklubbene og stykkene av ryggbeinet i en kaserolle med varm olje.
  4. Tilsett løk, gulrot, hvitløk, selleristang og to stykk tomater som du har delt i to. Brun dette godt, og kok ut med en flaske tørr hvitvin.
  5. Kok det helt ned og fyll opp med vann, noen kvister estragon, en kanelstang og litt timiam og laurbærblad.
  6. La dette koke et par timer, og ta vekk skummet som kommer av og til, og sil det over til en ny kaserolle.
  7. Kok sjyen inn til en passende konsistens
  8. Sett over en stor kjele med vann og kok opp til 72 grader, bruk et termometer.
  9. Pakk inn kalkunbrystene i plastfolie, og så i aluminiumsfolie. Det er veldig viktig at du passer på at det blir helt tett. Legg de så i kjelen når det vannet holder 72 grader og legg på et lokk. La det ligge her i 2,5 time. Pass på at vannet holder riktig temperatur.
  10. La kalkunbrystene hvile uten aluminiumsfolien mens du gjør alt annet klart.
  11. Ta av plastfolien på kalkunbrystene og skjær ut brystene.
  12. Varm en stekepanne og tilsett godt med smør og olivenolje, stek kalkunen med skinnsiden ned. Tilsett hele hvitløkfedd og salvieblader. Krydre med salt og pepper. Øs sjy og fett over kalkunkjøttet mens det brunes på skinnsiden. Etter et par minutter tar du opp kalkunbrystet på en tallerken og heller over stekefettet. Skjær opp i pene skiver når alt er klart.


Kalkun - Oppskrift fra Hellstrøm, 3.5 out of 5 based on 4 ratings

Ingredienser

1 stk kalkun med innmat, cirka 4kg
1/2 liter tørr hvitvin
2 stk gulrot, i biter
2 stk løk, i biter
2 hele hvitløk, til kraften
8 fedd hvitløk, til steking av kalkunbrystet
1 liten bunt frisk estragon
1 liten bunt timian
1 liten bunt fersk salvie
8 fedd hvitløk, til steking av kalkunbrystet
Olivenolje til steking
Smør til steking
Salt og pepper
2 ss persille, finhakket
Plastfolie
aluminiumsfolie
Print Friendly
Del oppskriften med andre :)

Har du laget denne retten, eller har forslag til forbedringer? Gi en karakter under, og legg gjerne igjen en kommentar.
VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 3.5/5 (4 votes cast)

Kommentarer

Legg igjen en kommentar






Om

Er du glad i å lage mat? Trenger du matoppskrifter, eller generelle tips og inspirasjon i matlagingen så er matmonster.no den perfekte siden for deg.

Matbloggtoppen

Forretter

Russisk / Polsk Salat

Middager

Hvordan steke indrefilet av svin i stekeovn
Kalkun – Oppskrift fra Hellstrøm
Pasta Pancetta alla Carbonara
Svineribbe – Oppskrift fra Hellstrøm
Pinnekjøtt – Oppskrift fra Hellstrøm

Desserter

Slik lager du krumkaker (video)
Pikekyss
Hjemmelaget Sjokolademousse
Suksessterte
Brownies
banner